22 February 2015

Taking or making a photograph?


As I mentioned in the previous post, we went through the meanings of photography in media technology module this week. The topic really got me thinking, and especially the question the lecturer asked - do we only take photographs, or do we make them? During the lecture I thought that for professional photo shoots with models and make-up and dressing assistants it's what you can call making a photograph because so much effort of many people is put into it. Then I was walking through a green towards uni with my mates and I had this idea of a photo in my mind, so I got my camera out and asked my mates to take a couple of shots. I had to change the idea of myself standing with an umbrella looking at my phone because it was raining and I wanted to protect my camera rather than my hair, but I thought the shots turned out pretty good. When I got home I opened them on a photo editor and edited them the way I liked, adding light, contrast and saturation, and then took a look at the unedited photo and realised it was quite different to the one I was about to post here. I realised I, too, make photographs in a way, even though I thought I'd only just snap them, but there is always an idea behind them and a few not so good shots as well. 

+ Kuten viime postauksessa jo mainitsinkin, niin tällä viikolla käytiin media teknologian kurssilla tosi mielenkiintosta aihetta eli valokuvien tarkotusta. Varsinkin kun opettaja kysy, että otetaanko me vaan vai luodaanko me valokuvia aloin pohtimaan asiaa. Ensin ajattelin, että no muotikuvauksissa sun muissa, joissa on meikki- ja vaateassistentit kuvat luodaan, koska niin monen ihmisen panos menee niiden kuvien aikaansaamiseksi. Sitten tunnin jälkeen kun kävelin ulkona kavereiden kanssa puiston läpi sain idean millasia kuvia haluisin blogiin, joten otin kameran esiin ja pyysin kaveria kuvaamaan pari otosta. Piti vähän muokata mun ajatusta että pitelisin sateenvarjoa ja kattoisin mun puhelinta koska vettä tuli aika kovaa, ja kamera oli mun tukkaa tärkeempi, eli toinen kaveri sai luvan pidellä sateenvarjoa kameran suojana. :-D Onneks kuvat onnistu mun mielestä tosi kivasti ja kun pääsin kotiin avasin ne kuvankäsittelyohjelmassa ja muokkasin lisää valoisuutta, kontrastia ja värikylläisyyttä. Sitten tajusin kattoa alkuperäsiä kuvia ja huomasin, että niiden välillä olikin aikamoien ero. Tää kaikki sai mut tajuamaan, että mäkin omalla tavallani luon valokuvia, enkä vaan ota niitä, koska niiden takana on jonkinlainen visio ja sen saavuttamiseks tarttee myös ottaa pari huonompaa kuvaa.
DSC_6827
Editing changes the whole atmosphere of the images, or at least enhances it if not completely change it. I think in the picture below the light definitely adds a fresh tone, whereas the original picture above looks pretty gloomy. I prefer having a lot of light in my pictures and sometimes the edits can look quite drastic. I don't think I've ever actually properly looked the before and after of my editings but this weeks' topic definitely got me thinking. I guess I'm too much of a photographer at heart to take random snaps, I always got to get the angle right and if the light is not good I will have to move. Even snapchatting pictures is not just random, I don't know about the others, maybe it's just me. It's quite weird really, thinking that every time I take a photograph I create something, it's not just a random snap. Obviously, there will always be a couple of shaky shots and a couple of good ones, and I'm especially careful if I'm about to post it on Instagram. A bit of editing goes to all my pictures I put on social media, but I wouldn't say I take it over the top, at least not in the most cases.

Muokkaaminen muuttaa kyllä kuvien tunnelmaa, tai ainakin korostaa sitä ellei kokonaan muuta. Tossa alla olevassa kuvassa mun mielestä valon määrä tekee siitä paljon freesimmän, kun taas käsittelemätön kuva on tosi tumman sävyinen. Mun mielestä valosat kuvat on paljon kivempia, ja joskus muokatun ja muokkaamattoman kuvan välinen ero voikin olla aika hurja, En kyllä oo mielestäni varmaan koskaan kunnolla vertaillu muokattuja ja muokkaamattomia kuvia keskenään, mutta tän viikon puheenaihe sai mut ajattelemaan. Ajattelen varmaan vähän liian paljon niinkuin valokuvaaja, enkä osaa ottaa vaan jotain random räpsyä puhelimella. Aina pitäis olla hyvä kuvakulma ja valotus, jos ei niin sit pitää vaihtaa paikkaa. Edes snapchatissa en voi vaan lähettää ihan tummaa ja heilahtanutta kuvaa, haha. On kyllä aika hassua ajatella, että mä muka luon jotain kun otan valokuvia, että ne ei oo vaan random otoksia. Tietysti, aina on niitä heilahtaneita, mutta myös niitä hyviä kuvia, mutta varsinkin jos haluun laittaa kuvan Instagrammiin, niin oon erityisen tarkka. Muokkaan myös aina mun someen pistämiä kuvia ainakin vähän, mutta en sanois että muokkaan liikaa, ainakaan useimmiten.
DSC_6827
I thought that now that the topic in class actually got me thinking I'd write it on here, just to have a bit more of a thoughtful post among all everyday picture posts. Also, I don't think I've ever during the five years of blogging posted an original not edited picture. :-D I've always at least added saturation and contrast, haha. Looking at the edited picture now and comparing it with the original it actually looks a bit too edited but I guess next to other edited pictures it would just blend in. I do like to add light but want to avoid bright white burnt look. Certain amount of brightness keeps the photos clear and they look good to my eye. I have definitely seen photos that are too white though, and hope I can tell the difference between too much and enough. I guess it's now good to wrap this pondering post up saying that a quick snap can be just taking a photo but if you want to put the effort in, working the angle and adding a bit of contrast and saturation can work wonders. But then again if it's just a shot of your red sweaty face after a morning run showing your family how hard you worked once again, I guess it doesn't really matter. 

Ajattelin, että nyt kun kerrankin koulussa puhuttu aihe sai mut ajattelemaan niin kirjottaisin tänne jotain fiksua kaiken sen jokapäiväsen sijaan. En myöskään usko, että mun viisivuotisen bloggaajaurani aikana oon postannu montaa (jos yhtäkään) käsittelemätöntä kuvaa. :-D Oon aina lisänny ainakin vähän kontrastia ja värikylläisyyttä. Nyt kun katon tota muokattua kuvaa, se näyttää tosi erilaiselta tohon alkuperäseen verrattuna, jopa liian muokatulta. Toisaalta kun se on muiden muokattujen kuvien kanssa, niin se näyttää ihan tavalliselta. Tykkään lisätä valoisuutta, mutta en haluu puhkipalanutta vaikutelmaa. Tietty määrä valoisuutta kuvissa tekee ne mun mielestä selkeemmiksi ja ne näyttää hyvältä. Oon nähny kuvia, jotka on ihan liian valkosia ja toivon että osaan itte arvioida mikä on tarpeeksi ja mikä on liikaa. Nyt on kai ihan hyvä yhteenvetää tää pohdiskeleva teksti ja sanoa, että random räpsyn nappaamista voi kutsua valokuvan ottamiseksi, mutta jos haluaa vähän panostaa ja vaihtaa kuvakulmaa edustavammaksi, niin voi luoda erilaisen tunnelman, ja korostaa sitä lisäämällä värikylläisyyttä ja kontrastia. Mutta toisaalta, jos otatkin vaan kuvan punaisesta naamasta hikilenkin jälkeen näyttääkses perheelle, että jaksoin taas, niin ei sillä oikeesti oo niin kauheesti väliä.

No comments:

Post a Comment